Elburg on Tour

Fietsen in Suriname

2 Dagen fietsen in Suriname.

Is bijna hetzelfde als in Nederland. Wij hebben de fietsen gehuurd in Paramaribo bij Zus&Zo voor 2 dagen.

Met een overnachten in Frediksdorp op een “koffieplantage”. Mooi en goed onderhouden oranje Gazelle fietsen.

Om 8:45 uur had mijn zus Rinia ons afgezet bij Zus&Zo. Hebben de fietsen opgehaald en zijn vervolgens op eigen houtje gaan fietsen, we hadden wel een route beschrijving bij ons en een eigen gps. Het was wel even wennen want in Suriname wordt er links gefietst. Na nog geen 2 km zag ik een slang in de berm.IMG_0540 (640x480)

Wel is waar dood maar toch. Ben gestopt en vol adrenaline en fototoestel (geleend van mijn zus) in gereedheid van heel dichtbij een foto gemaakt. We vervolgen ons pad in de regen die met bakken op ons neer daalde, maar wij zijn Nederlanders dus wel wat gewend. Na 10 minuten was het weer droog en 30 graden. En het was eigenlijk wel een prettige bijkomstigheid.

Goed insmeren is het halve werk maar wel noodzakelijk. Wij hebben de overtocht van Leonsberg naar Nieuw-Amsterdam gemaakt nadat we wat hebben onderhandeld voor de juiste prijs met de bootsman.

DSC00803 (640x422)Nieuw-Amsterdam is een koloniale vestingplaats met een fort en dit hebben we bezocht.

Is een aanrader. De fietsen bepakt en al bij de beveiligde fietsenstalling geplaatst.

Na een wandeling en een lekker kop koffie, onze fietsen weer gepakt en nog even met onze vriendelijke bewaker gesproken. Vervolgen wij ons pad weer naar de boot voor de oversteek naar de koffieplantage in Frederiksdorp. Natuurlijk eerst onderhandelen met de bootsman. Bij aankomst werden wij gelijk van harte welkom geheten door de aanwezige gidsen. De koffie plantage werd gerenoveerd naar de oude koloniale stijl.IMG_0586 (640x480)

Dus er was veel bedrijvigheid maar niet storend. Eigenlijk wel prettig om je terug te waden in die tijd. Als of je de mensen van vroeger hoorde. Ons huis (geel/groen met rood dak) was net twee dagen voor aankomst geheel geverfd. De gordijnen en klamboe moesten nog opgehangen worden.

Dus hebben wij even meegeholpen met aangeven en ophangen van de gordijnen en klamboe. Dit hoefde we niet te doen maar wij boden het zelf aan. Het huis was in originele koloniale stijl hersteld en erg mooi.

Je had het gevoel terug in die tijd te zijn, en dat was een fijn gevoel. Na wat gedronken te hebben kregen we een privé rondleiding over de plantage wat erg indrukwekkend was. Je had nog de originele stenenvloer waar de koffie werd gedroogd. Op de plantage waren wij de enige 2 toeristen die bleven slapen.

Dat hield in dat er twee gidsen, huishouding, kokkin en een bedrijfsleider voor ons achterbleven.

Na een lekkere douche (koud water) en wat uitgerust te hebben in ons mooie huis, gaan we lekker eten.

Als we het eten op hebben gaan we gezellig met zijn alle koffie drinken. Na een uurtje of 2 zegt een gids tegen ons, jullie hadden toch nog geen vogelspin gezien!!! Wij hebben er een in de keuken. Ik tilde gelijk mijn benen van de vloer en de rest moest daar om lachen. Nadat de gids de plek had aangewezen gingen we samen met de rest naar de keuken om het dier vast te leggen op kamara. Wat zijn die groot zeg, net zo groot als mijn hand.

Na dit avontuur gingen wij slapen om de volgende ochtend een heel uitgebreid ontbijt te mogen nuttigen.

IMG_0604 (640x493)Na het ontbijt zijn we nog een stuk gaan fietsen naar de twee dorpen naast de plantage. De fietspaden zijn niet verhard maar wel goed te doen. Vanaf de plantage gingen we links af naar het dorp waar ze korjaal (boten) bouwen met de hand. Onderweg zagen we veel varanen in verschillende grote. Rechts af van de plantage gingen we naar een groot veebedrijf met koeien. We mochten er niet op . Dus dan maar weer terug gefietst naar de plantage waar de bootsman op ons stond te wachten om ons over te varen naar Alkmaar.

IMG_0607 (640x480)Vanaf Alkmaar hebben we de grootste suikerplantage Marienburg nog bezocht waar we een mooie rondleiding kregen van een oudere man die hier vroeger nog gewerkt heeft, dat was best indrukwekkend daarna naar Paramaribo wat nog 40 km fietsen is en met 36 graden is het wel erg warm, zeg gerust heet. Onderweg moesten we echter stoppen onder een afdak (zeldzaam langs de weg) Ik kreeg het te warm en kon mijn warmte niet meer kwijt waardoor ik een beetje beroerd werd. Na ongeveer 5 minuten kwam er opeens wind, dat betekend regen. En ja hoor er kwam een flinke bui. Ik ging er in staan en knapte daar goed van op. Lekker afgekoeld. Na de regenbui weer lekker afgekoeld op de fiets om de laatste kilometers weg te trappen. Dit viel best zwaar met die hitte maar eenmaal in Paramaribo aangekomen hebben we de fietsen terug gebracht bij Zus&Zo. Lekker een radler gedronken en zijn voldaan naar mijn ouders gaan wandelen. Dit was erg aangenaam want er was best wat schaduw te vinden. Fietsen in Suriname is echt mooi en aan te raden. Maar hou wel rekening met de warmte.

Dus ons advies is geniet van de omgeving, maak kennis met de locals, veel drinken en goed insmeren met zonnebrand. Wij hebben echt genoten van onze 2 daagse fietstocht naar plantage Frediksdorp.